BEDRIFTSBESØK PÅ TOTEN KÅLROTPAKKERI I KOLBU.
Toten Kålrotpakkeri AS er eid av 13 produsenter som gjennom systematisk kvalitetsarbeid har søkelys på å produsere kvalitetskålrot. Gjennom aktiv bruk av kvalitetssikringsrutiner og produktutvikling arbeider bedriften for å sikre forbrukerne det beste.
BEDRIFTSBESØK PÅ TOTEN KÅLROTPAKKERI I KOLBU.
Toten Kålrotpakkeri AS er eid av 13 produsenter som gjennom systematisk kvalitetsarbeid har søkelys på å produsere kvalitetskålrot. Gjennom aktiv bruk av kvalitetssikringsrutiner og produktutvikling arbeider bedriften for å sikre forbrukerne kålrot av beste kvalitet.

I tillegg til pussing, krympefoliering og pakking for levering til dagligvaremarkedet skreller bedriften et betydelig kvantum som leveres til industrien for videre foredling.
All avskjær og vrakrot leveres til dyrefor.
Fra Toten Kålrotpakkeri møtte Torgeir Narum, daglig leder og en av produsentene, sammen med Jøran Narum, som ønsket velkommen og tok imot oss med kaffe og biteti.
Jøran ga ordet til Torgeir Narum, som fortalte om firmaets begynnelse fra 1986, da det fikk navnet Dysthe pakkeri. Fra 2000 har dette vært et fellespakkeri, produsenteid og Norges største i sitt slag, med 10% av totalen i Norge.
Det primære er konsum og skrelleindustri (stappe etc), hovedsakelig kålrot, men også beter, brokkoli, reddiker og kål pakkes etter mottak, sortering, vasking, pressing, krympefoliering og skrelling. Avfall går til dyrefor.

Visjonen er å være et kompetansesenter, til tross for 30% nedgang i konsum. Det er viktig å være ei nasjonal strategigruppe for framtida! Det er hele 10 produsenter med medlemskap i Gartnerhallen, hvorav 8 fra Kolbu og 2 fra Østre Toten. Toten
Kålrotpakkeri har 10 årsverk, 7 faste, mens 1-3 innkalles ved behov. I høysesong kan det være 30 sesongarbeidere – alle med rekordlavt sjukefravær.
Årlig arrangeres markvandring for å utveksle erfaringer.
Det var i det hele tatt et svært lærerikt foredrag om emner flere av oss tilhørere var ukjent med.

Torgeir Narum, daglig leder og Jøran Narum
Vi lærte bl.a. at
· 5000 tonn grønnsaker kommer inn brutto
· Stor nedgang av norske grønnsaker, som paradoks til at innbyggertallet stiger
· Beter øker mest, men likevel lite
· Jorda som fjernes fra grønnsakene er spesialavfall, som lagres i 40 år
· Kålrot inneholder nesten like mye vann som agurk, som har 96%
· Kålrota har mer C-vitamin enn appelsiner (derfor «Nordens appelsin»)
· Torgeir snakket varmt om håpet om å snu trenden, dvs å få de unge til å spise mer kålrot. Kålrota er krevende å produsere, men en vinner på kjøkkenet; den er klimavennlig, kan brukes allsidig, og er et økonomisk produkt.

Ferdig skrelt kålrot for levering til matvareindustrien og skrelleavfall til dyrefor
Motto: Spis kålrot hele året!
Som takk for foredraget fikk Torgeir Rotarys Diplom overrakt av president Henning.
Jøran Narum tok oss deretter med inn i produksjonshallene, og viste med stor innlevelse hvordan hele prosessen foregår fra produsentens traktorlass til ferdig skrellet pakkede produkt. En imponerende produksjonslinje.
Raufoss Rotaryklubb heier på mottoet: «spis mer kålrot hele året!».
Derfor bedriftens matoppskrifter her.
LYKKE TIL!
Kålrotsuppe
Ingredienser
- 1 stk kålrot
- 1 ss olivenolje
- 1 stk løk
- 3 stk hvitløksfedd
- 4 stk poteter
- 2 stk gulrøtter
Fremgangsmåte
Skrell og del opp kålroten i biter. Varm olje i en gryte og stek kålroten ved lav varme. Kutt de andre grønnsakene i skiver.
Ha i løk, hvitløk, poteter og gulrøtter. Hell på vann til det dekker grønnsakene halvveis opp.
Legg på lokk og la småkoke i 15 minutter. Kjør suppen med stavmikser eller i en blender.
Tilsett vann om den er for tykk.
Smak til med salt, pepper, epleeddik og litt sukker. Dernest med litt chili, en klype kummin og hakket frisk koriander.
Tips: Server suppen med brød, litt hakket timian eller persille og gresk yoghurt på toppen.
Smak til med
- Epleeddik
- Frisk koriander
- Kummin
- Chili
- Salt og pepper
- Gresk yoghurt
Syltet Kålrot
Ingredienser
- 1 del eddik 7%
- 2 deler sukker
- 3 deler vann
Fremgangsmåte
Lake kokes til sukker er oppløst.
Rasp skrellet kålrot og fyll syltetøyglasset til glasshalsen.
Fyll etter med laken slik at all kålrot er dekket.
Tips: Legg noe på toppen av den raspede kålroten slik at det ikke flyter opp.
La stå mørkt og kjølig i fem dager før bruk. Da smaker den best.
Kålrotrøsti
Ingredienser
- 1 kg kålrot
- 300 g potet
- 2 egg
- 2 ts hvetemel
- 1 ts potetmel
- 2-3 fedd hvitløk
- 1 ts oregano
- En klype karve
Fremgangsmåte
Rasp grønnsakene og bland alt sammen til en masse.
Stekes i en panne med olje til en gyllen farge.
Coleslaw
Ingredienser
- 500 g kålrot
- 1 stk gulrot
- 100 g sellerirot
- 1 ss creme fraiche
- 1/2 ss majones
Fremgangsmåte
Rasp grønnsakene og bland sammen alle grønnsakene med creme fraiche og majones.
Smak til med
- Salt
- Pepper
Bakt kålrot
Ingredienser
- 1 kålrot
- 2 ss smør
- Salt og pepper
- Baconbiter
- Ønsket krydder
Fremgangsmåte
Stikk små hull i kålrota og sett den i mikrobølgeovnen i ca. 15 minutter til den er myk. Tilsett smør, krydder, bacon og/eller ingredienser du måtte ønske
Kålrotfries
Ingredienser
- Kålrot
- Olje
- Salt
Fremgangsmåte
Forvarm ovnen til 180 grader. Kutt kålrot i lange staver med 1 cm bredde. Lett kålrotstavene på et stekebrett og hell over olje og bland godt. Strø over salt og bak i ovnen i ca. 45 minutter. Rør om et par ganger underveis
Kålrotburger
Ingredienser
- 300 gr kålrot
- 100 gr rødløk
- 1 ss grønnsaksbuljong
- 150 gr kikertmel/havremel
- 1 ts paprikakrydder
- 0,5 ts gurkemeie
- 0,5 ts pepper
Fremgangsmåte
Bland alt i en kjøkkenmaskin og kjør det til det
er smått. Visp sammen vann med alt
krydderet, og tilsett kålrotblandingen. Bruk en
sleiv og legg en øse med røre i ei varm
stekepanne med litt olje. La dem få en gyllen
skorpe før de vendes.
16. november 2025
BEDRIFTSBESØK PÅ TOTEN KÅLROTPAKKERI I KOLBU.
Toten Kålrotpakkeri AS er eid av 13 produsenter som gjennom systematisk kvalitetsarbeid har søkelys på å produsere kvalitetskålrot. Gjennom aktiv bruk av kvalitetssikringsrutiner og produktutvikling arbeider bedriften for å sikre forbrukerne det beste.
6. november 2025
Paul Harris Fellow til Toril og Kolbjørn Teien
Når Raufoss Rotaryklubb ber inn til fest, blir det alltid hyggelig. Wenche og Arne Furuseth ba også i år inn til høstfest. 33 medlemmer med partnere, og spesielt innbudte, ble samlet i de festpyntede stuene på Reinsvoll.
2. november 2025
Kveldens møte, den 28.10.2025, var viet Årsmøte del 2.
Kveldens møte, den 28.10.2025, var viet Årsmøte del 2. Som vanlig går årsmøtene glatt i klubben.
26. oktober 2025
Raufoss Rotaryklubb har mange jern i ilden om dagen.
Vi trengte en pust i bakken. Etter forberedelse av End Poliodagen, stand på Amfi Raufoss, presentasjoner av beredskapskassa, og ikke minst pakking av kasser og utkjøring til mange kunder, tok vi en pause.
20. oktober 2025
Den internasjonale poliodagen er den 24. oktober.
Vi ber alle som vil hjelpe oss med å utrydde polio en gang for alle. Den internasjonale poliodagen er den 24. oktober. Gi støtte til kampen mot polio: https://my.rotary.org/en/donate
Å vaksinere et barn koster i dag ca 30 kroner.
8. oktober 2025
BEREDSKAPSKASSA PÅ NRK - INNLANDET
Vår beredskapskasse vekker oppsikt. Den ble viet mye tid i distriktssendingen NRK Innlandet. Se bilder og følg linken til innslaget.
2. oktober 2025
Hva kan jeg gjøre i dag for å stå stødigere i morgen?
Viktig å være beredt, tenke over hva som kan skje og danne seg litt tanker og en viss kunnskap før det kanskje skjer– også tanker om kanskje egne reaksjoner.
25. september 2025
Stolpjakten er en jakt for alle.
Harald Bakke, som snakket om Stolpejakten som styreleder i denne organisasjonen, som har blitt landsomfattende. Det hele startet på Gjøvik, bl.a. med ildsjeler i Gjø-Vard, og var inspirert av noe lignende i Sverige.
21. september 2025
HVORDAN FORNYE ELDREOMSORGEN
Kveldens foredragsholder var Steinar Brekke, som er vel kjent i Vestre Toten fra tidligere år. Han var styrer ved Gimle Sykehjem og har politisk erfaring fra Vestre Toten som kommunestyremedlem for Kr.f.
15. september 2025
Vår president Henning Lindseth Åmot ønsket velkommen
Vår president Henning Lindseth Åmot ønsket velkommen til begge klubbene fra Gjøvik og klubben fra Østre Toten og spesielt til Guvernør Morten Mo.
Han tente lys for fred og vennskap.