1. Fredsbygging og konfliktforebygging
2. Sykdomsforebygging og behandling
3. Vann, sanitær og hygiene
4. Mødre- og barnehelse
5. Grunnleggende utdanning og leseferdigheter
6. Samfunnsøkonomisk utvikling.
7. Støtte Miljøet
President Wenche snakket innledningsvis om Rotarys 7 fokusområder, og hadde tenkt på at flere, kanskje alle, har sammenheng med hverandre. Hun nevnte fred, drikkevann, utdanning, samfunnsøkonomisk utvikling og miljø.
Kanskje alt starter med å ta vare på vår vakre planet? For å illustrere det, viste hun bilder hun hadde tatt langs landeveien for nettopp å symbolisere dette.
Videre mente hun at om vi tar vare på naturen vår og sikrer økosystemene, har vi større mulighet for å skaffe rent vann og frisk luft, samt dyrke sunn mat til befolkningen. Med dette på plass er mulighetene større for å gi barn og ungdom tilbud om utdanning, som i neste omgang bidrar til samfunnsøkonomisk utvikling. Vårt prosjekt i Kenya er et godt eksempel.
Vi vet at mangel på drikkevann kan føre til konflikter mellom samfunnsgrupper, regioner og land. Naturvern og miljøtiltak bidrar til fred og forsoning mellom land og styrker internasjonalt samarbeid.
Med disse ordene mante Wenche til at vi må fortsette å jobbe godt på fokusområdene våre!
Rotarystoff:
Presidenten har mottatt brev fra Rotary Foundation, der de minner om at vi som Rotary-medlemmer kontinuerlig reagerer på utfordringer i verden ved at vi bidrar med penger til fondet. Dette rotaryåret har vi allerede hjulpet til med å finansiere mer enn 478 distrikts-stipendier, 1053 globale stipendier og 101 katastofeberedskaps-stipendier. I tillegg kommer de lokale satsningsområdene.
Øyeblikksbilde ved Arve
Øyeblikksbilde/status fra bigarden: Normalt i fjor høst, bra overvintring, men mange steder gikk det ikke så bra, og bestanden må bygges opp igjen.
Dronningen har kommet tidlig i gang takket være god temperatur, fordelen var tidlig blomstring (selje og løvetann).
Tørkeperiode etterpå̊, førte til en dødperiode før bringebærblomstringen. Sola i dag viste at biene har trekk etter kuldeperioden som nettopp har vært. Det blir rikelig honning å få tak i fra mange lokale produsenter.
Presidenten presenterte Jørn Wroldsen, professor i fysikk, som har vært rektor ved tidligere Høgskolen i Gjøvik i mange år og viserektor i det fusjonerte NTNU Gjøvik. I dag har han en professorstilling ved universitetet. I fjor fikk Jørn Wroldsen tildelt Kongens fortjenestmedalje for sin innsats for den akademiske utviklingen i Gjøvik regionen og Innlandet.
Dermed ga hun ordet til foredragsholderen, som ga oss et utrolig interessant foredrag.
Gjøvik NTNU er en helt integrert del i NTNU, som består av Trondheim, Gjøvik og Ålesund. Det er mange grener, bl.a. legestudiet, hvor de 4 siste studieårene har tilhold i Gjøvik.Wroldsen viste utviklingen fra 1994 og planene fram til 2028 innen NTNU. Hele hilstorien er samlet i boka Fyrtårn, Jens Olai Jenssen.
Som viserektor innledet Wroldsen i 2016 samarbeid med fagmiljøer i Trondheim innen marinteknologiske felt. Ved hjelp av dette, sto en etter hvert overfor muligheten til å mobilisere utfordringer i Mjøsa.
Forskningsprogrammet Oppdrag Mjøsa kom i stand fra 2023. Hele NTNU stiller opp når en Campus får et slikt forskningsprogram, som Gjøvik i dette tilfellet.
Det krevde banebrytende kompetanse i hele NTNU med partnere.
Wroldsen forklarte om fjernstyrte operatører, forskjellige spesialkameraer, en egen satellitt og en såkalt slangerobot som søker undersjøisk og henter info fra bunnen av Mjøsa. Skipsvrak fra 1350 (Vikingskip) ble funnet i 2022, 400 m djupt. Funnene har også resultert i raketter fra Fjellhaug og ammunisjon fra Raufoss Ammunisjon, fra den tida det var lovlig og ment ufarlig.
Et overordnet mål er å sikre Mjøsa som drikkevannskilde i framtida. Blant flere prosjekter, er «Menneskene som bor ved Mjøsa» et doktorgradsprosjekt. Kartlegging av dybden i Mjøsa vil skje gjennom ny teknologi – et spennende felt, som har vært overlatt til gjetting.
Kartlegging av kulturminner skjer parallelt. Wroldsen viste bl.a. observasjonspyramiden: informasjon sikres ved hjelp av forskjellige instrumenter til toktene, bla. Hugin, en robot tilhørende FFI, og som kostet over 30 mill.
Som eksempel på hva moderne teknologi kan utføre i Mjøsa og vassdrag i dens tilknytning, vektla han et fiskeprosjekt med ørretmerking, 120 skal merkes i 2024. Det planlegges lyttestasjoner for å finne ut hvordan fisken forflytter seg innen det store sjø/vannområdet.
Relevant kunnskap går direkte ut til beslutningstakere.
Data om Mjøsa samles i en digital tvilling som tilgjengeliggjør info og relevante dataprodukter direkte til flere mottakere for bruk i forvaltning, formidling, forskning, innovasjon og undervisning.
Oppdrag Mjøsa støttes av alle kommunene rundt Mjøsa og fylkeskommunene, og det er svært mange samarbeidspartnere ellers.
Det ble reist spørsmål vedr. tidligere dumping i Mjøsa, som var tillatt den gang, men farlig, Bør det ryddes? Det er et politisk spørsmål, i likhet med finansiering/tilskudd. (Foredragsholderen var innom mange temaer, interesserte kan antakelig få foredragets faktaopplysninger, slik det ble vist underveis.)
Wenche overrakte Rotarys diplom som takk.
20. november 2024
En verden utenom det vi kan forstå. Produksjon skjer faktisk i vårt nærmiljø
9. november 2024
Som mangeårig grunnskolelærer og genuint interessert i og oppvokst med skog, viste Åge Midtbu innledningsvis tidslinja for skogens ressurs.
6. november 2024
Tradisjon tro, blir dette alltid en suksess me Rotaryfest hos Wenche og Arne
20. oktober 2024
Vi hadde en fin fredag, 18. oktober på Rotarystand. Så hyggelig å treffe både kjente og ukjente. Mange gir utrykk for å heldige vi er her i Norge. Det gjør også at det er lett å gi. TAKK til dere alle.
17. oktober 2024
Han fortalte om grunnene til at mange trenger og får opphold, det gjelder forskjellige former for rus, ofte kombinert med psykiske lidelser, og også om spillavhengighet. Behandlingstilbud gjennom Blå Kors har endret seg mye fra starten i 1909.
9. oktober 2024
Dagens foredrag var ved finansrådgiver Knut Eskild om Totens Sparebanks fusjon med Sparebank 1 Østlandet. Historien og fremtiden.
29. august 2024
President Kirsten ønsket velkommen, etter at vi alle hadde sørget for å få riktig bekledning i form av plastfrakker og ditto sokker. Hun overlot ordet til fagansvarlig, Brit Slåttsveen, som viste oss rundt i hele bygget.....
17. august 2024
Samlet til ny dyst og med Rotarys flotte logo på skjermen, ønsket vår nye president Kirsten Schjerven velkommen til The MAGIC of ROTARY, året 2024-25.
2. juli 2024
President Wenche ønsket Rotaryvenner og gjester hjertelig velkommen til sommerfesten.