Konkret: 52 stk 10.000, 5.000 og 3.000 liters tanker til samling av regnvann, til sammen 260.000 liters kapasitet på skoler og i barnas lokalsamfunn. Det er bygget til sammen 69 toalettenheter, hvorav 3 er hygienerom for jenter. Elever og lærere har fått grundig opplæring i hygiene for å demme opp for vannbårne sykdommer.
Til sammen investert: ca. 1,3 mill NOK. Kapital fra *klubber, rotarianere privat, samt fra Rotary Foundation.
*Disse klubbene har bidratt finansielt: Raufoss Rotaryklubb, Hunn/Gjøvik Rotaryklubb, Nord-Odal Rotaryklubb, Jevnaker Rotaryklubb, Hadeland syd Rotaryklubb, Hadeland Rotaryklubb, Land Rotaryklubb, Østre Toten Rotaryklubb, Ringebu Rotaryklubb.
Raufoss Rotaryklubb har, i samarbeide med flere andre Rotaryklubber, i løpet av de siste 10 årene gjennomført til sammen 3 store vann- og sanitærprosjekt i Kenya. Prosjektene er konkret å gi tilgang til rent vann, fortrinnsvis til barn. Skoler er prioritert, men også ved møtesteder, som kirker og samfunnshus, eller hos private som da deler med sitt nabolag. Bygging av sanitæranlegg er også en viktig del av prosjektene. Disse erstatter de til dels farlige «pit-latrinene», som fylles med regnvann og kan synke. Opplæring i hygiene og personlig renslighet er med og er viktig.
Det er 2 regntider i dette området, «den store» er mars/april og «den lille» i oktober/november, kan også variere noe. Da kommer regnet meget kraftig og da fylles tankene. Noen ganger svikter mengden vann og tankene kan gå tomme, så det gjelder å planlegge for bruken. Utvalgte elever har oppgave å porsjonere ut rettferdig til alle.
Når renholdet av taket, renner og rør, er i orden, har regnvannet høy kvalitet og kan drikkes direkte, men renses gjerne i mindre tanker tilsatt en dose Sodium Hypochlorine el.lign., før det drikkes. Småtanker er installert ved skolene. Ettersom den ifrarøde strålingen er sterk her rett under ekvator, er faktisk vannet rent nok til å drikkes uten rensing, samt til matlaging.
Prosjektstedet vest-Kenya, Siaya County. Området grenser til Victoriasjøen, uten at dette gir noen fordeler til området. Vannet i Victoriasjøen er forurenset, det er lange avstander med svært dårlig veistandard og liten offentlig innsats for å skaffe vann til befolkningen. Alternativet er å hente vann fra skitne dammer der også dyra finner sitt vann og gjør fra seg. Folk bor ganske spredt, med mange barneskoler, der det ikke finnes tilgang til rent vann. Vannbårne sykdommer florerer, noe som gir mye sykdom og dødelighet, særlig blant barna. Mange barn må også prioritere å hente vann til husholdningen, i stedet for å gå på skolen.
Effekten av prosjektene våre kan dokumenteres. Mindre sykdom og barnedødsfall, mindre fravær og bedre læring på skolen (bedre karakterer). I det hele er helsetilstanden for barna og også familiene kraftig forbedret. Ved skolene føres det gode statistikker over utviklingen, slik at det vises til dokumentasjon. Det må nevnes at rektor ved den enkelte skole har signert for at anlegget de har fått blir vedlikehold og driftet slik det er ment. Det er også en egen lokal gruppe på 15 personer som ser etter anleggene.
Så til de konkrete prosjektene:
Store takflater på utvalgte skoler klargjøres for å ta imot regnet, som oftest kommer i store mengder når det kommer. Takrenner, rørsystem, fundamentering og montering av vanntanker på 10.000, 5.000 og 3.000 liter. Til sammen er det montert 18 store vanntanker ved 8 skoler, samt 34 noe mindre på steder i landsbyen. Barna trenger rent vann også etter skoletid.
Montering av håndvasker med tilgang til vann, lærer å vaske hender etter toalettbesøk.
Bygging av ECOSAN toalett . 3-dørs for gutter og 4-dørs for jenter.
ECOSAN er et miljøsystem der urin og fast går til hver sitt oppsamlersystem. Det faste tørkes og blandes inn i planterester etc. og blandes i den skrinne jorda. Urin blandes i vann og er utmerket til vanning av planter. Skolehager er etablert.
Ved det siste prosjektet ble et noe mindre komplisert toalett-system bygget. SAFI-toalettene er helsemyndighetenes foretrukne. De har 8 dører for jenter og 4 for gutter. Jentene har eget hygienerom.
Sist, men ikke minst, er opplæring i hygiene en meget viktig del av prosjektet. Det gis grundig opplæring til utvalgte foreldre, lærere og skolebarn i generell hygiene, der selvsagt håndvask er viktig. Disse personene får da et dedikert ansvar for å lære videre og se etter at regler blir fulgt.
Hvordan kom prosjektene i stand?
Åshild Lundgaard forteller: «Det var i forbindelse med et besøk i Kisumu-området høsten 2010 at ideen ble født. Jeg kom til den lokalsamfunnseide «oasen» Dala Rieko CBO i Asembo Bay ved Victoriasjøen. Her fikk jeg oppleve at «gråstein kan bli til gull». Fra å være et mislykket og nedlagt utviklingsprosjekt i en fabrikkbygning med et lite stykke ufruktbar steinjord rundt, hadde et ektepar fra Søgne, fått det en virkelig grønn oase på bare 2-3 år. De fikk raskt tillit blant befolkningen rundt slik at Dala Rieko ble «et sted for kunnskapsdeling og god praksis». Hovedsatsingen der var mat på bordet for folk. Vann, jordforbedring og ta vare på innsjøen, var viktig for å få det til. Utviklingen her fram til nå er nesten ikke til å forstå, men må oppleves, noe vi har gjort ved våre besøk her. Kan beskrives hvis ønskelig.
Ideen om å få til et stort utviklingsprosjekt i Kenya ble foreslått for Raufoss Rotaryklubb i 2013 og da enighet om denne satsingen var et faktum, var det bare å sette i gang med jobben. For det siste store prosjektet var Kjetil Dalheim ansvarlig , de to første Åshild Lundgaard. Det avgjørende for å lykkes var godt samarbeide med Dala Rieko CBO og en Rotaryklubb der nede, Rotary Club of Maseno.
Besøket i Kenya nå, med en gruppe på 13 rotarianere, er det fjerde besøket vi gjør her siden vi startet opp i 2014. Hver gang har vi bodd på Dala Rieko eller på et enkelt hotell rett i nærheten.
DETTE SAMMENDRAGET VISER HVILKE SKOLER SOM HAR FÅTT VANN- OG SANITÆR INSTALLASJONER
Prosjekt 1 Dala Rieko Water and sanitation - 2014/2015:
St Barnabas Primary School: 1 tank a 10.000 liter. Ingen toaletter. Kandahere Primary School. 1 tank 10.000, 1tank 5.000. 4 toalettenheter. Samfunnet: 3 tanker 10.000, 1 tank 5.000. 4 toaletter 1-dørs.
Prosjekt 2 Dala Rieko Wash in Schools - 2015/2016:
Boi Primary School: 1 tank 10.000, 2 tank 3000. 8 toalettenheter og hygienetrening
Alara Primary School : 1 tank 10.000, 2 tank 3000. 8 toalettenheter og hygienetrening.
Okiro Primary School: 1 tank 10.000, 2 tank 3000. 8 toalettenheter og hygienetrening.
Prosjekt 3: Lake Basin Wash in Schools and Communities: 2023/2024
Wera Primary and Junior Secondary School: 2 tanker a 10.000. 12 toalettenheter, hygienetrening
Luoro Primary and Junior Secondary School: 2 tanker 10.000. 12 toalettenheter, hygienetrening
Boi Secondary School: 2 tanker a 10.000. 12 toalettenheter, hygienetrening.
Samfunnet: 30 tanker 3.000.