Engers lefsebakeri i Gjøvik kommune er et av Norges ledende bakerier innen sitt felt, og produser over 40 millioner lefser og lomper hvert år. En håndverk- og tradisjonbedrift som startet i 1954.
Vi blir møtt av kveldens omvisere:
Per Wilhelm Klevenberg Ruben Heimstad
Enger Lefsebakeri hadde sin spede start i 1954 som en lokal bedrift. Mustad Industrier er eiere i dag. Normalt 30 ansatte, men i desember øker arbeidstokken til mellom 60-80 personer. De 10 siste dagene i desember utgjør den største produksjonen i året.
Fra manuell produksjon i 1954 har den på 68 år utviklet seg til en profesjonell industri.
Vi fulgte hele prosessen fra potetmottaket til det ferdige produktet. Ulike potetslag leveres fra totendistrikt, Solør og mandelpoteter fra Østerdalen.
Utseende på poteten har ingen betydning, fikk vi vite, mens potetens stivelsesinnhold er viktig. Potetene blir sortert av leverandørene før levering til bedriften. Vaskeprosessen er nøye, før poteten går til koking og maling, der potetskallet blir fjernet. Potetene er blitt til mos.
PROSESSEN
BEDRIFTENS HISTORIE.
Lompe og lefse er absolutt et innlandsprodukt. Konsumet er 3,7 ganger høyere her enn snittet i Norge. Av produkter kan nevnes: Gjøvik lompe og lefse, lefserull, festlefse, Bakstefjøla, Gjøvik lefse av mandelpoteter, Gjøvik lefse der det brukes mel av spelt (gammel byggsort), pluss et nytt produkt: Lettstelt pizzabunn. Lefsa må være så tynn som mulig og det brukes litt mer mel i den enn i lompa. Kvaliteten på produktet er viktig.
8 sjåfører kjører rundt i Innlandet, Romerike og deler av Buskerud innenfor en radius på 15-20 mil. 3 kunder omsetter 97% av produksjonen: Norges Gruppen, COOP Norway, Rema 1000. Bedriften satser stort på kvalitet. Handverket ligger i deigen – et erfaringshåndverk. Ferske produkter kjøres rett ut i butikkene, ingen lagring eller nedfrysning.
Et lærerikt og hyggelig besøk. Vi fikk servert nystekt lompe og lefse med brunost og kaffe.
13. juli 2025
1.juli var vi invitert til Kari og Jan Bark på terrassemøte «med nogo attåt» på hytta deres i Åsa ved Steinsfjorden. Her var det rigget til sommerfest på terrassen. Godt vær og god stemning.
4. juli 2025
Vi har satt sammen en beredskapskasse som kommer for salg 1. juli.
Salget av kassen vil være uten nevneverdig fortjeneste. Vi bringer kassa hjem til deg kostnadsfritt.
30. juni 2025
Klubben rundet av rotaryåret med en trivelig sommeravslutning på idylliske Raufoss Gård. President Kirsten ønsket 19 medlemmer og 8 gjester varmt velkommen – og med et glass kald musserende vin i hånden (en ekte «hanehale»!) var stemningen satt.........
19. juni 2025
Takket være mamma Anne-Torin, fikk Raufoss Rotaryklubb og Rotary Hunn/Gjøviks ungdomsskoleelever et fantastisk møte med astronauten Markus Wandt.....
15. juni 2025
Vi fikk en god innføring i det som skal bli det nye Meierikvartalet i Eina sentrum, ved byggherre Per Arne Jakobsen
22. mai 2025
Raufoss Rotaryklubb har satt sammen en beredskapskasse som kommer for salg i juni. Prosjektet er nøye planlagt og tilrettelagt slik at andre Rotaryklubber enkelt kan kopiere og komme i gang i sitt lokalmiljø!
4. mai 2025
Vår klubbs deltager Ole Christensen presenterte sine erfaringer ifra RYLA (Rotarys Ledelsesseminar for Ungdom) 2025 på Honne hotell og konferansesenter, Biri.
Han formidlet innholdet fra seminaret sammen med egne opplevelser fra arbeidslivet..........
1. mai 2025
Raufoss Rotary’s ivrige klubbmedlemmer har gjennomført årets ryddesjau i Fugleparken. Mange ivrige og arbeidslystne satte i gang den årlige vårpussen.
20. april 2025
19. april 1868 ble Rotarys grunnlegger Paul Harris født. Lite visste nok han om hva det skulle bli til da han samlet ei lita gruppe og startet Rotary! God påske!
https://www.rotary.org/en/history-paul-harris-rotary-founder
13. april 2025
Vi ble ønsket velkommen til PROFIL GRAFISK AS i bedriftens nybygg i Bøverbruvegen 17 på Reinsvoll av forretningsutvikler Kristian Hamar og bedriftens grunnlegger, Lars Helge Listerud.