Engers Lefsebakeri, Åslendet i Gjøvik
Engers lefsebakeri
Engers lefsebakeri i Gjøvik kommune er et av Norges ledende bakerier innen sitt felt, og produser over 40 millioner lefser og lomper hvert år. En håndverk- og tradisjonbedrift som startet i 1954.
Vi blir møtt av kveldens omvisere:


Per Wilhelm Klevenberg Ruben Heimstad

Enger Lefsebakeri hadde sin spede start i 1954 som en lokal bedrift. Mustad Industrier er eiere i dag. Normalt 30 ansatte, men i desember øker arbeidstokken til mellom 60-80 personer. De 10 siste dagene i desember utgjør den største produksjonen i året.
Fra manuell produksjon i 1954 har den på 68 år utviklet seg til en profesjonell industri.
Vi fulgte hele prosessen fra potetmottaket til det ferdige produktet. Ulike potetslag leveres fra totendistrikt, Solør og mandelpoteter fra Østerdalen.
Utseende på poteten har ingen betydning, fikk vi vite, mens potetens stivelsesinnhold er viktig. Potetene blir sortert av leverandørene før levering til bedriften. Vaskeprosessen er nøye, før poteten går til koking og maling, der potetskallet blir fjernet. Potetene er blitt til mos.
PROSESSEN



BEDRIFTENS HISTORIE.
Lompe og lefse er absolutt et innlandsprodukt. Konsumet er 3,7 ganger høyere her enn snittet i Norge. Av produkter kan nevnes: Gjøvik lompe og lefse, lefserull, festlefse, Bakstefjøla, Gjøvik lefse av mandelpoteter, Gjøvik lefse der det brukes mel av spelt (gammel byggsort), pluss et nytt produkt: Lettstelt pizzabunn. Lefsa må være så tynn som mulig og det brukes litt mer mel i den enn i lompa. Kvaliteten på produktet er viktig.
8 sjåfører kjører rundt i Innlandet, Romerike og deler av Buskerud innenfor en radius på 15-20 mil. 3 kunder omsetter 97% av produksjonen: Norges Gruppen, COOP Norway, Rema 1000. Bedriften satser stort på kvalitet. Handverket ligger i deigen – et erfaringshåndverk. Ferske produkter kjøres rett ut i butikkene, ingen lagring eller nedfrysning.
Et lærerikt og hyggelig besøk. Vi fikk servert nystekt lompe og lefse med brunost og kaffe.
3. desember 2025
Treplantingsprosjekt.
Hovedtanken er å benytte silt (bunnmudder) fra Victoriasjøen som dyrkingsjord. Dyrking vil skje ved bredden av sjøen der plantene har tilgang på vann, pumpet fra sjøen med solcelledrevede pumper til dryppvannimg.
29. november 2025
Rådhuskvartalet RAUFOSS "Litt urbant, passe sosialt
Vestre Toten kommune har i 2024 inngått avtale om bygging av 250 boliger. Tomtearealet er skoletomta etter tidligere Raufoss skole, svømmehall og grønt areal i området.
21. november 2025
Trond Markestad. Professor emeritus, barnelege.
I innledningen presenterte han seg sjøl, og fortalte om sine erfaringer og læring gjennom et langt virke i inn- og utland.
16. november 2025
BEDRIFTSBESØK PÅ TOTEN KÅLROTPAKKERI I KOLBU.
Toten Kålrotpakkeri AS er eid av 13 produsenter som gjennom systematisk kvalitetsarbeid har søkelys på å produsere kvalitetskålrot. Gjennom aktiv bruk av kvalitetssikringsrutiner og produktutvikling arbeider bedriften for å sikre forbrukerne det beste.
6. november 2025
Paul Harris Fellow til Toril og Kolbjørn Teien
Når Raufoss Rotaryklubb ber inn til fest, blir det alltid hyggelig. Wenche og Arne Furuseth ba også i år inn til høstfest. 33 medlemmer med partnere, og spesielt innbudte, ble samlet i de festpyntede stuene på Reinsvoll.
2. november 2025
Kveldens møte, den 28.10.2025, var viet Årsmøte del 2.
Kveldens møte, den 28.10.2025, var viet Årsmøte del 2. Som vanlig går årsmøtene glatt i klubben.
26. oktober 2025
Raufoss Rotaryklubb har mange jern i ilden om dagen.
Vi trengte en pust i bakken. Etter forberedelse av End Poliodagen, stand på Amfi Raufoss, presentasjoner av beredskapskassa, og ikke minst pakking av kasser og utkjøring til mange kunder, tok vi en pause.
20. oktober 2025
Den internasjonale poliodagen er den 24. oktober.
Vi ber alle som vil hjelpe oss med å utrydde polio en gang for alle. Den internasjonale poliodagen er den 24. oktober. Gi støtte til kampen mot polio: https://my.rotary.org/en/donate
Å vaksinere et barn koster i dag ca 30 kroner.
8. oktober 2025
BEREDSKAPSKASSA PÅ NRK - INNLANDET
Vår beredskapskasse vekker oppsikt. Den ble viet mye tid i distriktssendingen NRK Innlandet. Se bilder og følg linken til innslaget.
2. oktober 2025
Hva kan jeg gjøre i dag for å stå stødigere i morgen?
Viktig å være beredt, tenke over hva som kan skje og danne seg litt tanker og en viss kunnskap før det kanskje skjer– også tanker om kanskje egne reaksjoner.
