Engers lefsebakeri i Gjøvik kommune er et av Norges ledende bakerier innen sitt felt, og produser over 40 millioner lefser og lomper hvert år. En håndverk- og tradisjonbedrift som startet i 1954.
Vi blir møtt av kveldens omvisere:
Per Wilhelm Klevenberg Ruben Heimstad
Enger Lefsebakeri hadde sin spede start i 1954 som en lokal bedrift. Mustad Industrier er eiere i dag. Normalt 30 ansatte, men i desember øker arbeidstokken til mellom 60-80 personer. De 10 siste dagene i desember utgjør den største produksjonen i året.
Fra manuell produksjon i 1954 har den på 68 år utviklet seg til en profesjonell industri.
Vi fulgte hele prosessen fra potetmottaket til det ferdige produktet. Ulike potetslag leveres fra totendistrikt, Solør og mandelpoteter fra Østerdalen.
Utseende på poteten har ingen betydning, fikk vi vite, mens potetens stivelsesinnhold er viktig. Potetene blir sortert av leverandørene før levering til bedriften. Vaskeprosessen er nøye, før poteten går til koking og maling, der potetskallet blir fjernet. Potetene er blitt til mos.
PROSESSEN
BEDRIFTENS HISTORIE.
Lompe og lefse er absolutt et innlandsprodukt. Konsumet er 3,7 ganger høyere her enn snittet i Norge. Av produkter kan nevnes: Gjøvik lompe og lefse, lefserull, festlefse, Bakstefjøla, Gjøvik lefse av mandelpoteter, Gjøvik lefse der det brukes mel av spelt (gammel byggsort), pluss et nytt produkt: Lettstelt pizzabunn. Lefsa må være så tynn som mulig og det brukes litt mer mel i den enn i lompa. Kvaliteten på produktet er viktig.
8 sjåfører kjører rundt i Innlandet, Romerike og deler av Buskerud innenfor en radius på 15-20 mil. 3 kunder omsetter 97% av produksjonen: Norges Gruppen, COOP Norway, Rema 1000. Bedriften satser stort på kvalitet. Handverket ligger i deigen – et erfaringshåndverk. Ferske produkter kjøres rett ut i butikkene, ingen lagring eller nedfrysning.
Et lærerikt og hyggelig besøk. Vi fikk servert nystekt lompe og lefse med brunost og kaffe.
20. november 2024
En verden utenom det vi kan forstå. Produksjon skjer faktisk i vårt nærmiljø
9. november 2024
Som mangeårig grunnskolelærer og genuint interessert i og oppvokst med skog, viste Åge Midtbu innledningsvis tidslinja for skogens ressurs.
6. november 2024
Tradisjon tro, blir dette alltid en suksess me Rotaryfest hos Wenche og Arne
20. oktober 2024
Vi hadde en fin fredag, 18. oktober på Rotarystand. Så hyggelig å treffe både kjente og ukjente. Mange gir utrykk for å heldige vi er her i Norge. Det gjør også at det er lett å gi. TAKK til dere alle.
17. oktober 2024
Han fortalte om grunnene til at mange trenger og får opphold, det gjelder forskjellige former for rus, ofte kombinert med psykiske lidelser, og også om spillavhengighet. Behandlingstilbud gjennom Blå Kors har endret seg mye fra starten i 1909.
9. oktober 2024
Dagens foredrag var ved finansrådgiver Knut Eskild om Totens Sparebanks fusjon med Sparebank 1 Østlandet. Historien og fremtiden.
29. august 2024
President Kirsten ønsket velkommen, etter at vi alle hadde sørget for å få riktig bekledning i form av plastfrakker og ditto sokker. Hun overlot ordet til fagansvarlig, Brit Slåttsveen, som viste oss rundt i hele bygget.....
17. august 2024
Samlet til ny dyst og med Rotarys flotte logo på skjermen, ønsket vår nye president Kirsten Schjerven velkommen til The MAGIC of ROTARY, året 2024-25.
2. juli 2024
President Wenche ønsket Rotaryvenner og gjester hjertelig velkommen til sommerfesten.