RAUFOSS ROTARYKLUBB HAR GJENNOMFØRT TO HUMANITÆRE PROSJEKT I KENYAI tråd med et av Rotarys viktigste satsingsområder – Vann og sanitær – har Raufoss Rotaryklubb, sammen med 4 andre klubber i Rotary District2305 bidratt til at rundt 3000 barn ved 6 barneskoler i Kenya har fått tilgang til rent drikkevann.   Det ”drypper” også litt på befolkningen i nærområdet til skolene, selv om det skal rasjoneres strengt til skolebarna.

Vanntilgangen er nemlig avhengig av hvor mye regn som kommer på de store takene og som havner i de monterte oppsamlingstankene.

 

Global Grant prosjektene: ”Dala Rieko Water & Sanitation” gjennomført 2015- 2016  og ”Dala Rieko WASH in Schools» gjennomført 2017-2018

 Prosjektene er ganske identiske og er utført i en utkant av  vest-Kenya, Siaya County. Området grenser til Victoriasjøen, uten av dette gir noen fordeler til området.  Vannet i Victoriasjøen er langt fra rent og det er lange avstander med svært dårlig veistandard og ingen offentlig innsats for å skaffe vann til befolkningen.  Her må det bæres vann lange veger fra møkkete ”ponder” der også dyra finner sitt vann og gjør fra seg.  Folk bor ganske spredt, med mange barneskoler, der det ikke finnes tilgang til rent vann.  Vannbårne sykdommer florerer, noe som gir mye sykdom og dødelighet, særlig blant barna. Mange barn må også prioritere å hente vann til husholdningen, i stedet for å gå på skolen.

Det er til sammen investert ca. NOK 700.000.


Så til de konkrete prosjektene:

Store takflater på utvalgte skoler klargjøres for å ta imot regnet, som oftest kommer i store mengder når det kommer.  Takrenner, rørsystem, fundamentering og montering av vanntanker på 10.000 og 5.000 liter. Takvannet er ganske rent, da det ikke er noen forurensning i lufta.  Takene holdes rene.


Vannet renses i egne mindre tanker og rasjoneres ut til barna.

Montering av håndvasker med tilgang til vann (fra de minste tankene) 


Bygging av ECOSAN toalett .  3-dørs for gutter og 4-dørs for jenter.


ECOSAN er et miljøsystem der urin og fast går til hver sitt oppsamlersystem. Hensikten er at  dette gir næring til den særs magre sandjorda når det tørkes og blandes inn i planterester etc.  Urin blandes i vann og er utmerket til vanning av planter.  Skolehager blir en mulighet.     

 Sist, men ikke minst, er opplæring i hygiene en meget viktig del av prosjektet.  Det gis grundig opplæring til utvalgte foreldre, lærere og skolebarn i generell hygiene, der selvsagt håndvask er viktig. Disse personene får da et dedikert ansvar for å lære videre og se etter at regler blir fulgt. 

Hvordan kom prosjektet i stand?

Åshild Lundgaard, leder av Internasjonal komite i klubben forteller:  «Det var i forbindelse med et besøk i Kisumu-området høsten 2010 at ideen ble født.    Jeg kom til den lokalsamfunnseide «oasen» Dala Rieko CBO i Asembo Bay ved Victoriasjøen.  Her fikk jeg oppleve at «gråstein kan bli til gull».  Fra å være et mislykket og nedlagt utviklingsprosjekt i en fabrikkbygning med et lite stykke ufruktbar steinjord rundt, hadde Ellinor og Tor Steinar Rafoss fra Søgne fått det til bli en virkelig grønn oase på bare 2-3 år. Utviklingsarbeid i Afrika var de ikke ukjent med fra før, slik at de visste at de måtte spille på lag med ressurspersoner i lokalområdet for å lykkes.  De fikk raskt tillit blant befolkningen rundt slik at Dala Rieko ble « et sted for kunnskapsdeling og god praksis».   Hovedsatsingen var å jobbe med sikkerhet for mat på bordet for folk.   Vann, jordforbedring og ta vare på innsjøen, var viktig for å få det til.   Regnvann fra tak ble samlet i tanker, samt at regnvannet som kom i store mengder og skyllet med seg jorda, ble ledet til der det skulle gro planter.    Vannhyasinter fra innsjøen ble kjørt opp i trillebårer, tørket og brukt som gjødsel i plantehull, sammen med annet planteavfall.  Folk jobbet, avlingene økte og de tok med seg lærdommen til sin lille jordlapp.   Tor Steinar Rafoss har som leveregel «Learning by doing», noe som virkelig har vært en suksessfaktor her.   Sosiale medier

Møteinformasjon

Møtested: Brubakken, Frivilligsentralen
Adresse: Storgata 27
Postnummer: 2830
Sted: Raufoss
Land: NO
Møtedag: Tirsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no
Møtedetaljer: Møtested i Juli og halve august alternerer hos medlemmer.

Place content here
Les merrotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

NORFO - Rotary RSS

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...